Lofts стил

02.02.2022

Loft Апартаментите са жилища, които обикновено са бивши индустриални сгради. Първоначално популярни сред артистичните среди.

Преустройството на производствените сектори на големите градове. Един тези сектори е южен Манхатън и по-точно района Трайбека. Той е един от най-старите квартали на Ню Йорк. Там през 19в. са построени много знакови индустриални сгради и търговски центрове, някои от които са от забележителностите на града и до днес. Районът запада през 60-те години на 20в., когато повечето от индустриалните сгради и складове се опразват.

Привлечени от евтината и изобилна площ, много артисти се установяват в квартала със семействата си. Превръщат го в кипящо от живот място. Ателиета, книжарници, малки магазинчета му придават неповторима атмосфера, която привлича много обитатели. Предприемачи започват да преустройват все повече индустриалните площи в жилищни, а цените на имотите там растат!
Трайбека с нейните жилища "Лофтове" е един от най-модерните и скъпи квартали в Америка. Прочут и с известните личности, които го обитават, като Робърт де Ниро, Леонардо ди Каприо, Скарлет Йохансон и други.

Днес лофтове обновени и модернизирани, са истинско предизвикателство за интериорните дизайнери!

Интериорния дизайн в лофт стил можете или да го харесате или не, но да се отнасяте с безразличие е невъзможно със сигурност.

Собствениците на апартаменти с повече свободно пространство предпочитат лофт, тъй като разполагат с просторни стаи и високи тавани, които позволяват напълно да се разкрие красотата на този стил. Освен това този стил подчертава индивидуалността на собствениците и изглежда интересно и оригинално.


Характеристики на Лофт интериорния дизайн

 • Отворено пространство - минималното използване на вътрешни стени и прегради е основното мото на стила.

 • Високи тавани - най-лесни начин да пресъздадете индустриалното усещане на лофт стила е чрез високите тавани, в комбинация с дървени или метални греди, открити вентилационни конструкции или комуникационни тръби.

 • Груба недовършена стена – тухлените стени, бетонните стени и довършени мазилки са неразделен елемент, който подчертава оригиналното индустриално помещение.

 • Светли цветове – въпреки, че този стил бива определян като по груб и небрежен, модерния лофт интериорен дизайн трябва да излъчва светлина и простор. За това и в интериора не се използват завеси и пердета.

 • Камини – освен за отопление те са и изключително силен декоративен елемент, който без проблем може да бъде и фокусна точка на интериора в дневната.

 • Стълбище - Височината и широчината на пространството обикновено правят възможно оборудването на второто ниво например за спалня или работна зона. Най-популярните материали за изработка на стълби са дърво и метал.

 • Функционални мебели - за този стил е подходящо да се комбинират модерни, дизайнерски мебели с детайли „от миналия век“. Нюансите са избрани предимно неутрални, но с малки ярки акценти.


Отличителни елементи

При този стил, като правило е заложено, че не е необходимо пространството да е разделено на стаи, тъй като това лесно се постига използвайки мебели, подвижни или стационарни прегради, осветление и други техники за визуално зониране.

Обикновено апартаментът или къщата в лофт дизайн е с голяма площ и максимално свободно пространство. И при този стил както индустриалния основните материали, които са характерни интериорите с лофт стил са тухла, бетон, дърво, стъкло и стомана.

Цветната схема като цяло е базирана на меки цветове в комбинация с няколко щрихи с различен ярък акцентен цвят.

Разпознаваемият интериорен дизайн в лофт стил е за голяма стая с тухлени, грубо измазани или боядисани стени, подове от естествен паркет, модерни уреди и минимално количество мебели.

Чрез умело съчетаване на отличителните елементи на стила, дори и в малък апартамент с ниски тавани, можете да добавите малко градски чар.


Стени

Както вече казахме, отворения план елиминира наличието на масивни вътрешни стени. Те могат да се използват само за изолиране на спални, бани или килери. За зониране можете да използвате вътрешни декоративни прегради. Също така мебелите като кухненския плот или различен тип подови настилки могат да помогнат за създаването на различни зони.

Що се отнася до боядисване на стените в лофт интериорния дизайн, то боята трябва да съответства на оригиналния индустриален стил. Например, всички носещи стени са тухлени или бетонни, без мазилка. Те също могат да бъдат грубо измазани или небрежно покрити с бяла или сива боя на водна основа.

 

Подови настилки

Бетонът е класическо подово покритие за този стил, но недостатъкът е, че по своето естество е доста студен, като излъчване. Може да бъде заменен с:

 • Мозаечен бетон

 • Естествен паркет или ламинат

 • Керамични плочки (в зоната на кухнята и баните)

 • Изкуствен камък или мрамор

Благодарение на използването на различни материали за подови настилки, зоната на кухнята или спалнята може да бъде отделена от общото жилищно пространство. Килимите също могат да бъдат полезни за зониране.

 

Таван

При високите тавани, трябва да се използват класически индустриални елементи: греди или ферми, вентилационни тръби. Ако искате да въплътите духа на таванско помещение в малък апартамент с ниски тавани, ще бъде достатъчно да ги измажете и да ги боядисате в бяло.


Прозорци

За да се изпълни помещение с добро количество ярка слънчева светлина, прозорците трябва да са възможно най-големи.


Дограма

Предимно дървена или покрита с боя. В никакъв случай прозорците не трябва да се претоварват със завеси или тюл. Най-добрият вариант - вертикални или хоризонтални щори.


Осветление

При реализацията на този стил се използват разнообразни осветителни елементи. По този начин с помощта на подходящия брой лампи можете не само перфектно да осветявате пространството в тъмното, но и да го увеличавате, като подчертавате всяка жилищна зона поотделно.


Зониране

За обособяване на функционалните зони могат да се използват декоративни прегради, рафтове, подови настилки или различни цветове на стената. Мебелите също са важен елемент в създаването на илюзията за зониране. Например, дивана е подходящ за да се раздели зоната за хранене от хола.


Мебели

Специфичното за този стил е както казахме минималното количество мебели и това е едно от най-важните правила за дизайн в този стил. Освен това те не трябва да бъдат залепени за стените, но пък може да използвате вградени шкафове или отворени рафтове.

Макар и малко мебелите трябва да бъдат стилни и комфортни. Могат да са модерни или винтидж, но за предпочитане е да бъдат в минималистични форми. Обикновено са произведени от дърво, стомана, кожа и алуминий.


Аксесоари

Рекламни плакати, графити, фотографии, картини, табели, декоративни възглавници, скулптури, оригинални фигурки и вази - всякакви елементи на декор по ваш вкус ще ви помогнат да подчертаете уникалността и оригиналността на интериора. Абстрактното изкуство също се вписва отлично в лофт интериорния дизайн, както и предмети от различни стилове като китайски вази и аксесоари в етнически стилове.

 

Лофт - това е духът на креативността и свободата, неограниченото пространство за себеизразяване и отхвърляне на приетите норми. С други думи, Loft - това е начин на живот.