Шаби Шик

25.11.2019

 

"Стари мебели" – това е асоциация, която мебелите от Шаби шик провокират.
Стилът “дрипав” (шаби) шик се появява в края на 80-те години на ХХ век. Негов автор е Рейчъл Ашуел, която започва да купува стари мебели от разпродажби и битпазари, за да обзаведе дома си. В крайна сметка домът й става толкова красив и уютен, че хобито й се превръща в работа, започва да отваря магазини за такива мебели, а стилът става доста популярен.

Основната цел в декора в дрипав (шаби) шик е да се създаде спокойна и непринудена атмосфера. Това се постига със стари или изкуствено състарени мебели, естествени материи и разнообразие от малки аксесоари, които са с асоциации от романтични времена.

Ето защо Шаби Шик е описван като по-романтичен и очарователен стил, който пленява със своите нежни пастелни цветове и свежо усещане в обзавеждането на интериора. Той е невероятно изискан и приканващ, елегантен и приятен, изключителна комбинация от романтика и нежност, блясък и мекота. Мебелите и шаби шик аксесоарите внасят топлина и уют в интериорния дизайн.

Той умело комбинира елегантността и комфорт в една уютна обстановка. Старинните мебели, винтидж декори и различни удобни текстури го правят толкова привлекателен. Днес Ретро интериорите и в частност интериорният дизайн в Шаби Шик стил се е превърнал в абсолютна класика, която винаги ще бъде актуална и харесвана.

 

Използвайте светли и неутрални цветове за стените

Интериорният дизайн в Шаби Шик стил е известен със своите мебели и аксесоари, пълни с характер и индивидуалност, за това е важно да заложите на неутрална основа за стените. Цветове като светло сиво, бяло, бежово и екрю създават идеалният фон за елегантния и винтидж интериор.

При класическите Шаби Шик интериори подовете са от естествен паркет, но ако не можете да си го позволите или предпочитате ламинат е важно да се придържате към по неутрални цветове без декоративни елементи.

 

Мебели

Една от отличителните черти на този стил са винтидж мебелите. Най-лесният начин да се сдобиете с автентични мебели е като посетите някои антикварен магазин, защото обзавеждането за този стил не трябва да се търси в съвременните магазини за мебели. В антикварните магазини безспорно ще откриете много интересни неща, но преди да ги закупите се уверете, че са здрави и могат да издържат доста по-дълго. Материалите, от които са изработени мебели при Шаби Шик стила са направени предимно от дърво, желязо или ратан. Обикновено от ковано желязо и ратан са изработени рамките на спалните, краката на масичките и столовете, които са боядисани в бял цвят, за да се постигне желания акцент.

Ако не разполагате със старинни мебели най-добрият начин да се сдобиете с тях е като изкуствено състарите вашите нови такива. По този начин ще създадете красив контраст с някои от по-новите „шикозни“ елементи на стила.

 

Естествени материали

Колкото повече естествени материали използвате в интериорния дизайн, толкова по-красиво ще реализирате шаби шик стила в дома си. Изберете памучни или вълнени материи, ленени възглавници, за да създадете естествена и удобна атмосфера. Присъщи за този стил са и материали като желязо и ратан, които се комбинират изключително добре с нежни флорални нюанси, като бледо розово, жълто, светлозелено и други.

 

Флорални мотиви

Те са запазена марка на този стил и няма как да минем без тях. Най-често намират място в текстила на мебелите, завесите или под формата на тапети.

 

Аксесоари за декорация

Старите антични аксесоари като часовници, вази, свещници биха допълните атмосферата на стаята по един изключителен начин. Заложете на наистина стари неща като избледняла картина в масивна рамка, кутии за бижута, старинни телефони, бродерия и други, като изобщо не бива да ви притеснява ако някой елемент има дефект, защото това ще го направи автентичен.

Въпреки това, не претоварвайте стаята с аксесоари. Вместо красота и комфорт ще получите ефекта от претрупаното пространство. Изберете само най-ценните и най-любимите неща или направете шедьовър със собствените си ръце. Специално внимание трябва да се обърне и на свежите цветя - те ще станат красиво допълнение към това стилно творческо разстройство.