Скандинавски стил

02.02.2022

Модерен и практичен, радващ окото със своите приятни комбинации от цветове и форми, скандинавският стил в интериорния дизайн печели все повече почитатели. Той е едновременно индивидуален и универсален, като комбинира по уникален начин неутралните тонове на фона и ярките акцентни детайли, създавайки усещане за практичност, комфорт и хармония.

 

История и възникване на стила

Заражда се в скандинавските страни – Швеция, Дания, Финландия и Норвегия, които са силно развити, но със суров климат. Основната концепция зад скандинавския стил е натуралността, практичността, опростеността, простора и оригиналността. Зараждат се принципи за употреба на естествени материали, залага се на неутралните цветови палитри, като се поддържат семпли линии и се дава приоритет на функционалността на всяка част на интериора.

 

Специфичното при интериорния дизайн в скандинавски стил за къщи, апартаменти, офиси или ресторанти е:

 • Съвместимостта и в същото време свободата на изразяване чрез минимум мебели и оригинален декор
 • Разпознаваема цветова схема – бели стени, често са бели и мебелите, като по този начин ярките цветни акценти са в текстила (светло зелено, оранжево, червено, жълто, розово, синьо, лилаво, черно)
 • Практичен, просторен и светъл, без излишно обзавеждане
 • Комбинация от естествени и синтетични материали. Умело са комбинирани дърво и пластмаса, метал и стъкло.
 

Основи на стила

Простота, функционалност, комфорт и хармония. Скандинавските къщи са уютни, удобни и в същото време просторни, светли. Специалният чар на стила се придава от оригиналното оформление и внимателното поставяне на мебелите и декорации. Специфичното при този стил са отворените рафтове и мебели, ярките възглавници и минималното обзавеждане. Този стил е подходящ за онези от вас, който ценят комфорта, естествеността и индивидуалния стил. Той е опростен и привлекателен в същото време е идеален при обзавеждане на апартаменти, къщи, офиси, магазини, салон за красота или кафенета.

 

Характеристики на скандинавския стил

Мебели

 • В модерния скандинавски интериорен дизайн е заложено използването на оригинални мебели, изработени от дърво, пластмаса, метал и стъкло. Типични за този стил са столовете, масичките за кафе и фотьойлите с необичайни разчупени форми и цветове, даващи възможност за различни конфигурации. Друга неразделна част от този интериорен стил, придаващи индивидуалност и чар са текстилните детайли.
 • Диваните са удобни, често пъти на крачета, като могат да бъдат тапицирани както с плат, така и с кожа.
 • Мебелите в скандинавския интериорен дизайн са интересни, практични и удобни – маси с регулираща височина, столове с извити или удължени крака, оригинални кресла.
 

Текстил

 • Важно е да отбележим, че естествените тъкани като памук, вълна и лен са предпочитани.
 • Ярките възглавнички, одеялата и малките оригинални килими създават радостно настроение на опростения и практичен скандинавски стил.
 • Интериорният дизайн в този стил е просто немислим без цветните текстилни детайли. Най-често срещаните цветове са розово, зелено и синьо. Възглавничките с черно-бели райета и геометрии или в по-топли нюанси също са подходящ избор.
 • Прозорците може да останат непокрити както е в скандинавските страни, в нашите географски ширини и начин на живот често има в близост, , което прави избора на завеси задължителен, а и те винаги предават много уют на всяко жилище. Добър избор са и римските щори.
 

Цветове и декор

 • Скандинавските домове са проектирани така, че да позволяват възможно най-много естествена светлина в пространството, като се възползват от ограничените часове дневна светлина. Неутралните и спокойни цветове доминират в цветовата палитра.
 • Най-често срещаните варианти за декориране на стените е боядисването, като белия цвят е в основата на този стил. Гладките стени в светъл цвят са перфектния фон за добавянето на интересни снимки или цветни картини.
 • Ако искате вашия интериорен дизайн да бъде оригинален тогава нека 3-те стени да бъдат бели, а последната с тапет – не непременно ярък, но с доловим акцент. Таванът също трябва да е гладък и лек в тона на стените.
 • Настилката задължително е дървена и гладка
 • Специфичното за този стил са и необичайните полилеи и лампи, окачените рафтове и картини, минималния брой мебели и максимално индивидуални черти. Стаите при скандинавския интериорен дизайн винаги изглеждат просторни, светли, необичайни и интересни.

Интериорният дизайн в скандинавския стил може да демонстрира характера и настроението на собственика на помещенията, като същевременно запазва функционалността и комфорта на всички мебели. Този ярък и практичен стил е универсален и уникален, прост и обмислен, ярък и жив.