Интериори със средиземноморско влияние

25.11.2019

Кое е първото нещо, което ви идва на ум, когато чуете Средиземноморие? Дали в съзнанието ви изплуват плата с вкусни морски дарове или чаша първокласно вино? А може би ви напомня за красивите морски плажове, по които искате да се разхождате отново и отново?
Безспорно средиземноморска култура има голям принос в света, не само по отношение на традициите, но и при обзавеждането на дома.

Нека се запознаем малко по-подробно с този така харесван и предпочитан от мнозина стил в интериорния дизайн, а именно Средиземноморския.

 

Какво представлява?

Този стил се заражда в северните страни на Средиземно море – Испания, Италия и Гърция. Специфичното за този стил е, че може да бъде както изключително формален, така и много функционален.

Всъщност отличителната черта на интериорения дизайн в средиземноморски стил е неговия отворен план и големите прозорци, високи тавани, облицовани с греди, а стените са тухлени и измазани с мазилка. Отвореният план на този стил е изключително практичен и е често предпочитан от собствениците на имоти в страни с по-топъл климат.

Ако обожавате морето и особено лазурните брегове на Средиземноморието нищо не може да ви спре да го вплетете в интериора на вашия дом. Класическият чар и съблазнителна красота на средиземноморската архитектура не могат да се видят в друг стил. И тук идва големият въпрос „Как бихте могли да внесете този стил в интериора на вашия дом"?

Първото нещо, което трябва да направите, преди да започнете каквото и да е било е да решите, който от трита типа средиземноморски стил предпочитате: Италиански, испански или гръцки, тъй като всеки от тях има различни специфики.

Основната особеност при интериорения дизайн в средиземноморски стил е как се вписва природата в дома. Всеки елемент е внимателно подбран, за да се постигне балансирано съчетание между интериора и екстериора. Има много дървени и органични тъкани и свежи цветове, които определят този стил. Климатът обаче не е решаващ фактор за избора на средиземноморския стил, тъй като интериора вдъхновен от слънчевите плажове ще създава допълнителна топлина и комфорт в домовете в по-студените региони.

 

Естествени цветове

Основният похват за пресъздаването на средиземноморската култура е чрез използването на цветове, вдъхновени от природата. Изборът обикновено се отнася до стените, но също така и до тъканите и мебелите, които са важна част от интериор. Типични цветове за този стил са жълто, синьо, синьо-зелено, оранжево, червено и бежово.

 

Мебели

Най-доброто, което можете да направите е да изберете здрави мебели изработени от дърво или ковано желязо. Техните топли, но тъмни цветове могат да бъдат освежени с ярки възглавници или килими.

 

Аксесоари

Най-добрите аксесоари, които допълват този стил са красиви бронзови полилеи, свещници, статуетки, както и морските елементи като миди, рапани, звезди и други.

 

Текстил

Завесите трябва да бъдат по-леки и ефирни, за да се осигури естествена слънчева светлина и въздух във всяка стая реализирана в средиземноморски дизайн.
Меките килими са задължителен елемент, който с привлекателния си характер и красив външен вид са перфектния избор за покриване на остарелите подове. Най-хубавото е, че се предлагат в изключително голямо разнообразие, което ще ви помогне да откриете точно този цвят и модел, който искате да присъства във вашия дом.

 

Мозайки

Те добавят една екзотична вибрация към интериора. Често се поставят на кухненските стени, коридори, като рамки на огледала или басейни. Всъщност можете да ги добавите във всеки ъгъл, който сметнете, че се нуждае от доза живот и игривост.