Портфолио

Апартамент 40° Географска ширина

Дизайнер: Антония Саранеделчева
Фаза на изпълнение: реализиран, обекта е заснет от фотограф Яна Блажева
Характеристика: Мезонет площ - 194 m2
Местонахождение: гр. София, кв. "Манастирски ливади"

"Ню Йорк - това е Манхатан" се пее в популярната песен на Ела Фицджералд. Място където стотиците жълти таксита по Пето Авеню, пробиват пътя си сред сивия градския смог. Живот на "бързи обороти" и зашеметяващи гледки към високите небостъргачи. Настроението на този апартамент е вдъхновено именно от излъчването на Манхатан - място, изпълнено с енергия, темперамент и много стил! Кръстихме проекта си с нестандартното име "40° Географска ширина "от местоположението на Ню Йорк - Манхатан на глобуса.
Апартамента е прекрасен градски мезонет в гр. София с гледка към планината, състоящ се от просторна дневна зона, кухня и трапезария, три спални и две бани.
Дневната е с препратки към "цветовете" на Манхатан. Стенната композиция наподобяваща небостъргачите от "птичи поглед", с множеството светещи през нощта реклами, прозорци и жълти светлини. Антипод на нощната яркост, са десетките сиви нюанси от града през деня по сградите, улиците, асфалта и небето, които предадохме в мебелите, текстила, стените. Зелените акценти, дошли сякаш от Сентръл
Парк, освежават и "дават кислород" на монохромната градска палитра. Кухненската част и трапезарията са разделени от дневната част с преходна зона, която води към просторна тераса.
Дългия коридор към входната зона и второто ниво на мезонета, напомня прочутият "Бруклински
мост" чиято фотография има тук. Друга препратка към Бруклин са графитите в плочките на пода. Родителската спалня е част от целия замисъл на жилището! Тук идеята се ражда от една снимка на Манхатан при пълнолуние. Осветителното тяло вградено в таблата на леглото, играе ролята на нощна лампа, а със своята димируема светлина създава и проглушена атмосфера нощем.
Желанието на децата (момчета в тинейджърска възраст) е панорама на града да присъства в стаята им. Помещението е светло и просторно с множество прозорци и по-малко стени. Това провокира идеята талантливата художничка Калина Тонева да нарисува панорамата не в/у стените, а в/у вратите на гардероба.